Ahoj nevěsty, chtěla bych se zeptat jak je to s podpisem u obřadu. Musím se podepsat celým jménem? A jak je to pak s podpisem na občanku? Také tam musí být celé příjmení? Chtěla bych se podepisovat jen zkratkou. Děkuji za odpovědi.
Svatbu jsme měli minulou sobotu, 24.6.. U obřadu se podepisuješ jménem a novým (!!!) příjmením a pak starým příjmením :-) Nejdřív je kolonka myslim jméno, tam se podepíšeš novým příjmením a pod tím je kolonka "rozená" a tak se podepíšeš starým příjmením..(hodně jsme brečela tak nevím přesně) Takže např. pokud se žena jmenuje Magda Malá a bere si pana Veselého, tak se podepíše Magda Veselá (a pod to) rozená Malá..
Paní z matriky mě asi 4x opakovala,že se podepisuji novým příjmením, protože v okamžiku podpisu jsem už vdaná za manžela.
Mohu se zeptat, jak myslíš, že se chceš podepisovat zkratkou? V občance určitě musí být celé příjmení.
Já jsem se teda během obřadu i na OP podpsala celým příjmením, nicméně v běžném provozu v práci používám "klikyhák," asi jako každý, kdo vysolí x-desítek podpisů denně. :-)
Na OP bys mela mit vzdy cele prijmeni, alespon me na to vzdy upozornovali, protoze mam straaasne dlouhe prijmeni, ale v praci pri stovkach podpisu denne jsem psala vzdy klikihak. Ted se mi prijmeni zkrati o 2 pismenka, tak uvidim, jak se budu jednou podepisovat :-D.
Jak si to tu pročítám tak asi neodpovím úplně k tématu, ale zarazily jste mě- jelikož já už od 15 na OP klikyhák mám- teda spíš první 4 písmenka čitelně a konec takovou vlnovkou. A nikde nikdo nic neříkal :-D
@klar2332 ja taky a nikdo nic nenamital. Rekla bych, ze mozna to bude jak v bance, ze staci prvni tri pismenka, kdo vi....kazdopadne podpis je podpis a pokud se nepodepisuju celym prijimenim, nevim, proc bych to delala, pokud to tam neni uvedeno. Jinak pred mesicem jsem svedcila brachovi a ptala se matrikarky jestli to musi byt citelne a rikala, ze ne 😉
No ja nevím, ale podpis je podpis vlastní rukou proto, že v něm necháváme kus sebe, už z principu na něj nemůže byt předepsaný font, pokud se někdo podepisuje klikihakem, podepíše se tak i při svatbě či do obcanky. Když se podepíšete jak do písanky, už to nebude Váš podpis.
Podepíšeš se tak, jak jsi zvyklá (jestli tedy nový podpis už máš natrénovaný :D )
V OP mám z příjmení jen 3 čitelná písmena, pak už jen neidentifikovatelnou vlnovku. Je to podpis podle mého podpisového vzoru, který už 4 roky používám v práci (ověřování listin a podpisů, zápisy do matričních knih) a jinak bych se podpisovat neměla. Takže to mám vžité. Na OP nebyl problém.
Fakt tam musíš napsat CELÉ příjmení? No v tom případě to není můj podpis :-D ten je totiž klikyhák!
A nový příjemní, to bude úplná hrůza to napsat celý...
Tak to bude sranda, já si nechávám obě příjmení, mé rodné je už také za ty roky klikyhák (je i dost dlouhé), takže se tam nejspíš podepíšu: Romana Písankovépříjmení Klikyhák :D Měla jsem v plánu se po svatbě podepisovat jen prvním písmenem manželova příjmení a následně tam šoupnout ten můj klikyhák... Také denně těch podpisů udám desítky.