Ahoj holky. Zarezervovala jsem si místo na obřad i hostinu v jednom krásném hotelu. Bylo to super, že jsem konečně našla, co jsem hledala a na jednom místě, ale při telefonátu na místní matriku přišlo bohužel vystřízlivění. Bylo mi sděleno, že matrika oddává pouze 2 soboty v měsíci a samozřejmě můj termín je mimo tyto termíny. Na hotelu je vše domluvené, co mám teď tedy dělat? Dá se to ještě nějak vyřešit? Nechci místo měnit :-( Chci svatbu venku v hotelové zahradě.
Díky moc za každý tip.
Nechci být zlá, ale první co bych udělala je zavolala na matriku a pak až něco rezervovala a domlouvala, ono i kdyby to bylo v termínu kdy oddávají, tak by nemuselo být volno... Né každý si z vás sedne na zadek ;) zkuste tam zavolat znovu a domluvit se, ono mohou udělat i výjimku, pokud to je dost dopředu, jako to měl můj strýc.
Cože? Jen dvě soboty? U nás v Ústí oddavají snad všechny soboty. Kromě zámku ,který je v zimě zavřený. Taky funguje to,že když má někdo vybraný termín, než který je vypsany, platí poplatek a termín má jistý . Zkus se na to zeptat. Jinak souhlasím se sendy12. Nejdřív zjistit termíny a pak to ostatní. Já jdu dneska na matriku a hned do restaurace, kterou mám vybranou a vyberu si termín svatby, který bude shodný s restaurací .
Tedy záleží kdy to máte, my to máme v květnu a tak 98% nám řeklo, že termíny vypisují až v listopadu, prosinci a lednu... takže my máme místo, ale matriku nemáme... zkus se domluvit s hotelem
@mischelle007 Pokud se jedná o menší město a nemají tolik svateb mohou to takto mít. Většinou se dá domluvit i individuálně a oddají i jindy, ale za poplatek navíc - jako mimo stanovený termín.
@pixi123 Rozhodně vždy nejdřív domlouvat matriku, nebo zvažte církevního oddávajícího.
@sendy12 Plně s Tebou souhlasím.
Přesně jak píšou holky, pokud nechceš nic měnit, tak musíte jít do církevního obřadu…
My chtěli obřad původně také jinde, ale oddávají jen každý sudý týden a nazdar. Jenže to pak bylo místo naší hostiny už obsazené. No a jelikož jsme se statku nechtěli vzdát, tak jsme museli změnit místo obřadu.
Tak jsem si volala na matriku a ještě nemají termín na příští rok. Prý až v prosinci, až jim dá kastelan zámku termíny akcí. Na pana kastelana tlačí z matriky,protože mají denně X hovoru ohledně termínů. Co teď?Mám vyhlídlou restauraci a nechci ji měnit. Takže si ji přesto budu rezervovat na červenec. Datum podle toho jak budou mít volno v restauraci a budu se modlit,že ten den a hodina obřadu , kdy chceme,bude volné.
Právě jde holky o to, že chceme svatbu příští rok v září a naše matrika termíny na rok 2017 schvaluje až nyní, dřív mi přesné termíny nikdo ani nesdělil.. A vzhledem k tomu, že termíny v místech, které se mi líbily rychle mizí (což nechápu, když řeším svatbu rok do předu, ale je to tak :-D), tak jsem chtěla mít svůj termín jistý, co nejdříve i v hotelu. Každopádně díky za rady. Ještě to zkusím s matrikářkou probrat a najít řešení, klidně i s příplatkem navíc, hlavně, aby to šlo :-)
Mějte se hezky a hodně štěstí všem budoucím nevěstám. :-)
tak ono se dá udělat i jiná možnost a to tak že pokud to nechcete rušit(já bych taky nerušila a vzala se třeba v týdnu a pak si nechala udělat druhý neoficiální obřad v hotelu- nikdo nemusí vědět že to máte dříve :-)
Měli jsme naprosto stejný problém. Léto - sezóna svateb. Brali jsme se v červenci a na matrice jsme byli už v září - rok předem. Ani neměli ještě vypsané termíny a matrikářka nám měla dát formulář se žádostí o vypsání extra termínu v na tu naší sobotu - platí se 1.000 Kč. Paní matrikářka ale nejdříve začala, že co když budou obě dvě v červenci v tomhle termínu nemocné? Atd. Nakonec nám řekla, že se "kvůli naší půhodině nehodlá vrace z chaty" a formulář nám ani nedala (nedá se stahnout ani z internetu).
Byli jsme naprosto v šoku, tak jsem si zařídili církevní obřad. Oddávající byl naprosto skvělý, dostali jsme i text obřadu, který jsme si podle svého upravili a vše bylo přesně tak, jak jsme si vysnili. Při obřadu neříkal nic o Bohu ani podobných záležitostech. Byl to ten styl americké svatby, říkali jsme si sliby, a protože to bylo úplně jiné, tak byli i naši hosté mile překvapeni a chváli.
My jsme zase nechtěli klasický matriční obřad a ani církevní...nakonec tedy máme církevní a bude nás oddávat pan Samojsky a myslím, že to byla nejlepší volba...domluvíte se na tom, co chcete nebo nechcete aby na obřadu zaznělo, žádné řeči o Bohu a tak...zatím jsme velmi spokojeni..asi bych to řešila takto...
@hanullikk Na pana Samojského jsem též dostala kontakt a líbí se mi. Fajn, že jsi byla s ním také spokojena. Bohužel mi ale bude termín moci potvrdit až někdy kolem Vánoc. Tak to riskneme tak a na neochotné matrikarky se vykasleme. :-D
@sendy12 Tento postup bohužel vždy nejde - řešila jsem to stejné. Bohužel většina míst, která stojí za to, jsou třeba i rok dopředu rezervovaná. Měla jsem problém v září sehnat pěkné místo pro svatbu na červen. A matriky dají termín max. 5 měsíců dopředu - čili kdybych čekala na termín od matriky, tak bych neměla to pěkné místo na svatbu. Uvidíme, jak to dopadne na matrice, a pak budeme když tak zvažovat i církevní obřad "civilněji" pojatý :)
Holky ráda bych znovu otevřela téma. Všude už jsou termíny téměř plné, ale na matrice mi řekli, že jak to bude v srpnu, bude vědět až někdy duben/květen. Hlavně jde o středu, což je pracovní den, tak mi řekli, že to asi stejně čas mít nebudou, protože dělají i jiné věci než svatby. A já teď nevím, co dělat. Mám místo zarezervovat? Můžu pak takhle na poslední chvíli hledat církevní náhradu? Nerada bych všem oznamovala, kdy a kde se budeme brát a pak abych to rušila :-|
@lucie6543 Jo s matrikou to není vůbec jednoduchý, my jsme chtěli odpolední čas, třeba až ve tři odpoledne a no to vůbec, oddáváme od - do a vyberte si.. jo a mimo obřadní síň, no tak to jedině v pátek v 10h ráno a bylo to....Přitom kamarádka z jednoho menšího města chtěla svatbu v neděli odpoledne a vyšli jí vstříc, sice za poplatek, ale šlo to. Budu držet palce, ať Ti vyjdou na matrice vstříc s tou středou.
@lucie6543 našla bych si církevního oddávajícího. někteří to prožívají více, jiní se k tomu staví stejně laxně jako úředníci, prostě přijedou, odříkaj pět vět a odjedou. Bohužel se na tom staví dost slušný byznys a když vidíš ty úředničky neochotný, tak to vlastně dost chápu. Koneckonců my jsme přesně proto skončili s husitskou farářkou, která prostě byla ochotná nás oddat ve čtyři odpoledne. a jsem za to ve finále i vděčná, mělo to větší atmosféru.