Svatby v pokročilém věku: Jak slavit lásku a zároveň zohlednit zdravotní výzvy, jako je inkontinence

13. lis 2023

Na lásku nikdy není pozdě a na svatbu už vůbec ne. Oproti mladým párům ale mohou ty starší čelit během svatebního dne výzvám způsobeným vyšším věkem. Dnes se zaměříme na inkontinenci. Jak si svatbu naplno užít, pokud vás trápí?

O svém problému hovořte otevřeně

Předpokládáme, že váš (či vaše) nastávající je s problémem seznámen(a) a plně jej chápe. Jenže na svatbě mohou být i desítky dalších lidí. Minimálně vaše nejbližší rodina a nejlepší přátelé by měli být o vašem trápení informováni. Jistě vás pochopí. Nemusíte si pak dělat hlavu se situacemi, kdy se nevěsta či ženich musí nečekaně uchýlit do šatny třeba kvůli převlečení se do jiného oděvu. Chcete-li ale podobným potížím zabránit, zvažte alespoň pro ty nejdůležitější části dne – zejména pokud jde o obřad – inkontinenční vložky. Ty zabrání protečení a vy tak budete mít jistotu, že vypadáte dokonale.

Vyhraďte si vlastní toaletu

Inkontinenci se dá mnohdy předejít včasným vyprazdňováním. Jenže co když jsou všechny toalety obsazené? Už jen pocit nejistoty může potíže s nechtěným únikem moči prohlubovat. Proto není nic špatného, pokud jednu toaletu v místě obřadu a oslavy vyhradíte pouze pro nevěstu či ženicha (nebo třeba pro svatební pár). Budete tak mít jistotu, že vždy bude volno a potřebu zvládnete rychle vykonat, kdykoliv to bude žádoucí.

S alkoholem opatrně

Raději buďte opatrní a vzdejte se bujarých oslav, při kterých alkohol teče proudem. Na pozoru se mějte i s kávou či různými limonádami. Nikdo vám samozřejmě nezakazuje přípitek a pár drinků na oslavu. Nic se ale nemá přehánět a trpíte-li inkontinencí, tak jistě víte, že vydatný pitný režim pro vás není nejlepší volbou.

Nepřemáhejte se

Svatba je sama o sobě namáhavá. Několik týdnů či měsíců předem musíte plánovat. Velmi hektických je i několik dní před obřadem. Je-li to možné, požádejte o pomoc rodinu, přátele nebo třeba specializovanou firmu. Není důvod se přemáhat, ve vyšším věku a se zdravotními problémy máte hned několik důvodů k tomu, abyste si vlastní svatbu opravdu užili – máte na to plné právo.

Uspořádejte svatbu, jakou si přejete

Viděli jste na sociálních sítích obrovské svatby, na které dorazily desítky, nebo dokonce stovky hostů a máte pocit, že něco podobného musíte uspořádat také? Rozhodně vám v tom nebráníme, ale spíše vám doporučujeme zamyslet se nad tím, po jaké svatbě skutečně toužíte. Ani malá svatba v rodinném kruhu totiž rozhodně nemusí být svatbou špatnou – právě naopak! A vám menší svatba může dodat klid a veškerý komfort k tomu, abyste měli svou inkontinenci pod kontrolou.