Moderní svatební dorty: Jaké jsou aktuální trendy?

18. říj 2023

Módní trendy pronikají skutečně do každé oblasti lidské činnosti a ani cukrařina není výjimkou. Také svatební dorty se v čase mění a dorty dnešní generace jsou zcela jiné než svatební dorty, které se pekly třeba jen před 30 lety. Podívali jsme se, co je aktuálně v oblibě.

Vítězí minimalistické bílé dorty

Nejčastější volba pravděpodobně nepřekvapí. Většina svatebních párů dnes sází na minimalistické dorty, které mají na povrchu vrstvu bílého krému. Jde o typický svatební dort, který vždy vypadá skvěle – bílá barva se na svatbu prostě hodí.

Dorty mohou být dozdobené lesním ovocem nebo květinami. Dorty ale nebývají „přeplácané“, příliš mnoho zdobení může eleganci narušit.

Stále častěji se objevují rustikální dorty

Druhý velkým trendem jsou rustikální dorty. Okraje takového dortu nejsou potřeny krémem a zůstávají odhalené, případně je krému jen tak malé množství, že skrz něj korpus prosvítá.

Jde o skvělý dort na svatbu, která je laděna do přírodních barev a materiálů. I zde se dokonale hodí dozdobení květinami, na dortu mohou být i ořechy, imitace mechu nebo další drobné zdobení symbolizující přírodu.

Kolik pater zvolit?

Pro svatby jsou typické třípatrové, nebo dokonce čtyřpatrové dorty. Pozor ovšem na to, že takové dorty musí připravit opravdu zkušená cukrářka, abyste měli jistotu, že výsledek bude dokonalý. Není jednoduché upéct tak velký dort, který bude dokonale dochucený, rovný a vydrží i dlouhý převoz, kde se nevyhnete otřesům a riziku po nějakou dobu zvýšené teploty. Náročnější je pro svatebčany i krájení.

U těchto dortů se také musíte připravit na vyšší cenu.

Zajímavou alternativou může být jednopatrový dort, který je doplněn o cupcaky. I takový dort vypadá skvěle, přitom eliminuje výše zmíněné nevýhody. Odpadá i zdlouhavé krájení, které se může protáhnout až na několik desítek minut. Svatební pár jednoduše rozkrojí jednopatrový dort pro nejbližší rodinu a zbytek hostů si nabídne cupcake.

Máte šikovného truhláře?

Zmiňme ještě jeden zajímavý trend na závěr. Mnoho cukrářů se dnes snaží tvořit dorty, kterými napodobují přírodní vzhled. Typickou inspirací jsou břízy. Tenkou vrstvou krému po stranách lze vytvořit imitaci březového kmene.

Páry, které touží po přirozenosti a na svatbě rády vymění vážnost za vtip, ale někdy sáhnou po zajímavé alternativě. Proč se snažit o imitaci dřeva, když lze dort přímo ze dřeva vyrobit? Na svatbách se tak objevují skutečně dřevěné dorty, které jsou vyrobené z dřevěných špalků a dozdobené tak, aby vše vypadalo jako dort. Někdy se dokonce hosté přou, zda je o dřevo, nebo dort.

Takový dort samozřejmě není jedlý, což je opět nahrazeno cupcaky, případně klasickými dezerty. Odpadá ale práce s krájením a svatební pár může ušetřený čas věnovat oslavě a hostům.