Jak (ne)používat stativ

29. bře 2023

Stativ je skvělý nástroj pro zlepšení kvality fotografií. Umožňuje vám udržet fotoaparát stabilně a bez pohybu, což zajišťuje ostřejší a čistší obrázky. V tomto článku se dozvíte, jak používat stativ pro ty nejlepší výsledky.

Foto: pixabay.com

Správný výběr

Prvním krokem k úspěšnému použití je vybrat si ten správný stativ. Na trhu existuje mnoho druhů stativů, ať už chcete něco malého a snadno přenosného nebo něco těžkého a robustního pro větší fotoaparáty. Výběr závisí na vašich potřebách a tom, jak často budete stativ používat.

Použití stativu je užitečné pro různé typy fotografií, jako jsou noční fotografie, makrofotografie, krajinné fotografie nebo fotografie s dlouhou expozicí. Hlavy stativů umožňují různé typy pohybů, jako je otočení, naklápění nebo posun fotoaparátu. Některé hlavy jsou také vybaveny bublinou, aby se snadno zajistila správná vodorovná poloha.

Správné nastavení

Poté, co jste si stativ vybrali, tak ho musíte ještě správně nastavit pro vaši scénu. Začněte tím, že umístíte stativ na rovný povrch. Následně nastavte správnou výšku pro kameru, abyste dosáhli požadovaného úhlu. Zkontrolujte také, zda jsou nohy stativu správně nastaveny a pevně upevněny, aby se zabránilo nechtěnému pohybu.

Správné nastavení hlavice

Stativy mají různé typy hlavic, které umožňují různé typy pohybů fotoaparátu. Například, když používáte stativ pro portrétní fotografii, může být užitečná hlavice s funkcí naklápění, která umožňuje snadnější nastavení správného úhlu.

Spoušť zpoždění

Aby se minimalizoval pohyb fotoaparátu během expozice, použijte spoušť zpoždění. Tato funkce umožňuje fotoaparátu oddálit spoušť s několikasekundovým zpožděním, což minimalizuje pohyb.

Zkontrolujte ostrost

Ačkoli je použití stativu skvělým způsobem, jak získat ostřejší fotografie, je důležité také zkontrolovat ostrost vašich fotografií. Někdy se může stát, že během expozice se vám pohne i nějaká část scény, a to může způsobit rozostření. Ale i tak použití stativu stojí za to a určitě byste měli zvážit investici do jeho nákupu.