Co všechno vám může zahrát svatební DJ?

20. říj 2023

O hudbě vědci říkají, že je součástí metabolismu neboli látkové výměny každého člověka. V praxi to znamená, že obsah té či oné hudby, její citový náboj a rytmus, se jakoby dostává do poslední buňky lidského těla. Řecký filozof Platón proto výstižně řekl: „Hudba a rytmus nacházejí cestu k nejskrytějším místům duše.

Jednou z výjimečných událostí, při kterých hudba hraje nezastupitelnou roli, je svatba. Jakou roli při této události má dj na svatbu? Co se dá udělat pro to, aby vám zahrál přesně to, co vám nejvíce sedne? A co všechno vlastně od svatebního dj můžete čekat? Připravili jsme pro vás několik praktických tipů.

Úloha svatebního Dj

Proč o přítomnosti svatebního Dj vůbec uvažovat? Existuje pro to celá řada praktických důvodů. Vše se samozřejmě odvíjí od toho, jakou úlohu má svatební Dj mít. Může jít například o ty následující:

Vybírá vhodnou hudbu

Svatební DJ je odborníkem na hudbu, a tak vám dokáže poradit s výběrem skladeb, které se hodí pro různé fáze svatebního dne. Od romantických melodií na samotný obřad a první tanec novomanželů, přes relaxační hudbu během večeře, až po energické hity pro večerní taneční parket. Dobrý svatební DJ je schopen přizpůsobit se vkusu a preferencím novomanželů i hostů, aby vytvořil nezapomenutelnou atmosféru.

Zajišťuje profesionální zvukovou techniku

Kvalitní zvuk je nezbytným předpokladem jakékoli svatební oslavy. Svatební DJ proto disponuje profesionální zvukovou technikou, která zajišťuje čistý zvuk bez šumů a zbytečných přerušení. To je důležité nejen při samotné reprodukci hudby, ale také při mluveném slovu, například během pronášení svatebních řečí.

Provází programem a koordinuje

Dj na svatbu nemusí být pouze hudebníkem. Můžete ho zároveň pověřit, aby byl i koordinátorem celé svatební oslavy. Spolupracuje s ostatními dodavateli (například fotografem, dodavatelem fotokoutku nebo moderátorem) tak, aby celý program probíhal plynule a podle plánu. Dj se stará o správný timing jednotlivých částí svatebního dne, jako je vstup novomanželů, přípitek, proslovy, překvapení a samozřejmě tanec.

Vytváří interakci s hosty

Svatební DJ je také profesionálem, který dokáže zapojit hosty do svatebního večírku. Může využívat mikrofon například k těmto činnostem:

·         vybízení hostů k tanci,

·         moderování her,

·         zpěv neboli karaoke,

·         zjišťování hudebních přání hostů.

Co všechno může svatební Dj zahrát

Klíčová otázka ale zní, co všechno může svatební Dj zahrát? Jaké jsou jeho možnosti a případná omezení? Jako všude, kde je potřeba dobrá komunikace, platí i zde osvědčený biblický citát: „Kde není důvěrný hovor, tam se maří plány.“ O svých přáních proto se svatebním dj mluvte nejen otevřeně, ale i s dostatečným předstihem. Protože je svatba vaším dnem, bude se svatební dj snažit maximálně vyhovět všem vašim přáním. Co všechno můžete v repertoáru svatebního dj najít? Jde především o následující druh hudby:

Svatební klasika

Mnoho svatebních párů preferuje čistě klasické skladby a písně, které jsou spojeny se svatebním obřadem. Nejoblíbenějšími jsou například:

·         Richard Wagner – Pochod nevěsty,

·         Johann Pachelbell – Canon in D,

·         Franz Schubert – Ave Maria,

·         Jeremiah Clarke: Pochod dánského prince,

·         Bedřich Smetana: Má vlast.

Současné hity

Aktuální hudební trendy jsou další oblíbenou volbou svatebního Dj. Mezi nejžádanější hity současnosti patřily v roce 2022 následující:

·         Yiruma – River Flows in You,

·         Christina Perri – A Thousand Years,

·         Metallica – Nothing Else Matters,

·         Yann Tiersen – Comptine d´un autre été, l´aprés midi,

·         Ed Sheeran – Perfect.

Retro a klasické hity

Další velmi oblíbenou skupinou skladeb jsou klasické retro hity šedesátých, sedmdesátých nebo osmdesátých let. Výhodou tohoto výběru je fakt, že oslovíte za srdce starší část svatebních hostů a možná je přivedete do varu.

Taneční hity

Svatební Dj jsou známí také tím, že dokážou rozproudit taneční parket. Proto mají ve svých playlistech i vybrané svatební taneční hity. Může jít například o různé taneční remixy populárních písní nebo disco skladby.

Tip: Požádejte svatebního Dj, aby se postaral i speciální světelní efekty při taneční zábavě. Tanec se pak posune o úroveň výš.

Přestože svatební Dj disponují velkým množstvím jednotlivých skladeb, ideálním řešení pro vaši svatbu bude vždy to, co oslovuje přímo vás jako ženicha a nevěstu. Svatba je totiž především váš den.