Ahoj všem,
nevíte z jakého těsta se dělají koláčky?
Byla jsem loni kamarádce na svatbě. Měla vynikající koláčky. Byli na skus tužší a obalené v cukru. Co to bylo za těsto? Tu cukrárnu už zrušili a neví jaké to bylo těsto..Byla jsem v cukrárně na ochutnávce kynutých koláčků a hrůza.
Byli z těsta jako se prodávají v obchodech.
Děkuji za radu.
Nejlepší svatební koláčky jsou z tukového nekynutého těsta máčené v rozpuštěném másle s rumem a obalené v cukru s vanilkou, kdo nemá rád, stačí drobenka. Vydrží vláčné dlouho já je dělám i jen tak ke kafíčku a vždy se po nich zapráší
Ahojky, já před dvěma lety objevila tenhle recept a nedám na děj dopustit, peču je často, i když ne jako svatební, ale prostě je doma mají všichni moc rádi:
250g másla
250g 100%tuku
800g hladké mouky
300g krupicového cukru
4 - 5 žloutků (dle velikosti vajíček)
250 ml mléka
70g droždí (nejlépe čerstvé, se sušeným nejsem kamarádka zase já)
a pak samozřejmě špetku soli
Dělám klasicky - ohřát mléko na prst, přidat lžičku mouky, lžičku cukru a droždí a nechat vzkypět.
Pak do misky s moukou - špetku soli, do důlku nastrouhat na hrubém struhadle máslo a 100% tuk a přidat žloutky, nalít do toho kvasnice a zpracovat :-) Ze začátku se to bude lepit, ale brzy zpracuješ krásný bochánek :-) Tohle těsto už dál nekyne, já ho ale nechávám trošku odpočinout, třeba půl hoďky než si nachystám náplně, pak už jen rozválíš a nakrájíš si čtverečky a balíš. Nakonec po vytažení potřít rozpuštěným máslem s hooodně rumu.
Jak dlouho vydrží nejsem úplně zcela schopná intepretovat, protože u nás je snědí i dřív než je stačím vyfotit :-D Každopádně jsem ale omylem zapomněla v kabelce v mističce 2 koláčky a vyndala je až za týden a kupodivu byly naprosto v pořádku a vláčné :)
@itty já bych to zkopírovala. Nebo když dáš odpovědět tak pod příspěvkem jak píšeš je vpravo zelené plus tak na to klikni pak se objeví vlevo a stačí kliknout na modrý nápis a otevře se ti složka souborů. A pak vybereš.